farbana jaja

Podelite sa prijateljima

Svake godine za Uskrs farbamo bar po 40 jaja, i koliko god da pojedemo uvek nam ostane neka količina. Pošto smo vaspitani da ne bacamo hranu, naše domaćice su uvek domišljate  i imaju puno ideja kako da iskoriste preostala jaja. Ja najviše volim da pravim razne salate ili punjena jaja. Evo mojih 9 načina da upotrebite jaja od Uskrsa.

1 Ruska salata

Ako je već niste pravili za Uskrs sada možete da iskoristite preostala jaja za Rusku salatu. Evo recepta: 300 gr graška, 300 gr šargarepe i 300 gr krompira skuvati u slanoj vodi i kad se ohladi krompir i šargarepu naseckati na kockice. 300 gr šunke, 4 kuvana jaja, 2 kisela krastavčića i 100 gr kačkavalja takođe naseckati na kockice. Dodati 400 gr majoneza i sve izmešati.

2 Mimoza salata

Još jedna divna salata sa kuvanim jajima. Recept: Pravi se u slojevima. Prvo 3-4 kuvana krompira narendajte u staklenu činiju (da bi se videli slojevi), posipajte biber i vegetu preko. Namažite sloj majoneza a preko njega ½ čaše pavlake. Naseckajte 300 gr šunke na štapiće, narendajte 200 gr kačkavalja, narendajte 3 kuvana jaja, zatim opet sloj majoneza i 1 i ½ čaše pavlake. Na kraju ukrasite odozgo kuvanom šargarepom i seckanim peršunom.

3 Pileća salata

300 gr obareno belo meso i 2 kuvana jaja iseckajte sitno na kockice. Dodajte 2 čaše jogurta, 1 kašiku senfa, 1/2 kašičice vegete i 2 kašike majoneza. Sve lepo izmešajte i poslužite na tanjiru gde ste prethodno poređali listove zelene salate.

4 Bela salata

5 kuvanih jaja i jedna veza mladog crnog luka iseckajte sitno. Dodajte 3 čena izgnječenog belog luka, 200 gr majoneza, 1 kašiku senfa, so i biber po želji, 100 ml jogurta i šaku skuvanog kukuruza šećerca. Sve sastojke izmešajte i sipajte u neku interesantnu činiju.

5 Namaz od tunjevine i jaja

1 konzerva tunjevine, 1 manja glavica crvenog luka, 1 veza peršuna i 4 kuvana jaja. Sve ubacite u blender i izmiksujte. Prebacite u činiju i mažite na domaći hleb.

6 Punjena jaja

Jaja presecite na pola i izvadite žumanca. Žumanca pomešajte sa:

  1. majonezom, senfom, seckanom šunkom ili
  2. pavlakom, maslinkama sitno iseckanim ili
  3. krastavčićima, čajnom ili šunkom, krem sirom i peršunom.

Ili napravite neku svoju kombinaciju  po svom ukusu. Kašikom punite jaja.

7 Nica salata

1 kuvano jaje, 1 paradajz, 1 svež krastavac, 1 paprika, 1 glavica crnog luka, 3-4 crne masline i glavica zelene salate. Sve iseckajte sitno pa dodajte konzervu tunjevine, maslinovo ulje, limunov sok, so i biber. Sve izmešajte.

8 Pljeskavice od kuvanog krompira i jaja

3 manja kuvana krompira i tri kuvana jaja izgnječite ili izmiksujte u blenderu, dodajte so, biber i origanu, zatim jedno sveže jaje , 3 kašike brašna i pola kašičice praška za pecivo. Sve lepo izmešajte. Nakvasite ruke pa od smese oblikujte pljeskavice, uvaljajte ih u susam i pržite.

9 Proja sa kuvanim jajima

Fil: 7 kuvana jaja i 100 gr mladog luka (ili praziluka) sitno iseckajte, 120 gr kačkavalja narendajte. Dodajte pola kašičice soli, malo bibera i origanu  i 6 kašika jogurta.

Testo: 160 gr brašna, 1/2 praška za pecivo, 2 sveža jaja, 200 ml jogurta, pola kašičice soli, biber i origanu. Sve to izmešajte pa dodajte 250 gr mladog sira i 100 ml pavlake za kuvanje. Masu podelite  na pola i u jednu polovinu ubacite 3 kašike griza. Mešavina ispadne srednje gusta, da može da se sipa.

U pleh 22×22 cm izručite deo smese sa grizom, zatim fil rasporedite ravnomerno pa preko ostatak testa. Preko posipajte susam. Pecite u zagrejanu rernu oko 50 min na 180 stepeni.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.