baklavice-sa-orasima

Podelite sa prijateljima

Baklava je omiljeni kolač mog muža. Ovakve male baklavice sa orasima volimo svi u porodici jer su vrlo zgodne, kao mali savršeni slatki zalogaji. Ja ih obično pravim kad mi dolaze gosti, jer s njima nema promašaja. Svi ih vole. Napravim ih dan ranije taman da lepo upiju sirup. Ali ih u tom slučaju sakrijem od ukućana jer ne bi sačekale goste .

Sastojci :

  • 5 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja zejtina
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 500 gr gotovih kora
  • 1 kg šećera
  • 1 limun

Kad kažem šolja, mislim na čašu od jogurta ili šolju za kafu crvenu nescafe.

Kako napraviti baklavice sa orasima :

Prvo skuvajte sirup jer se hladnim sirupom prelivaju vruće baklavice. 1 kg šećera prelijte vodom. Voda treba da bude za 1 prst iznad šećera. Kad provri kuvajte oko 10 min da se malo zgusti. Pred kraj ubacite pola limuna isečenog na kolutove da se sirup ne bi ušećerio.

Možete i da proverite da li je sirup dobar tako što ćete jednu kašičicu sirupa da stavite u tacnicu. Ostavite par minuta da se ohladi pa stavite kašičicu u tacnicu i ako se kašičica malo teže odvaja onda je sirup dobar. Ne valja ako je sirup previše tečan.

Umutite 5 belanca sa 2 šolje šećera. ( Ja uvek volim prvo da umutim belanca posebno sa šećerom pa da dodam žumanca) . Zatim dodajte  jogurt, zejtin i mlevene orahe.

Kore presecite na pola po dužini. Polovina jedne kore je dovoljna za jednu baklavicu.

Stavite kašiku do kašiku i po  fila sa leve strane kore i razmažite na desno, kao na slici. Preklopite odozgo i odozdo i urolajte. Tako uradite sa svim korama i filom.

Rolnice ređajte u podmazan pleh. Pecite oko 35 min na 200 stepeni u zavisnosti od rerne.

Kad bude pečeno izvadite iz rerne i prelijte hladnim sirupom.

baklavice-sa-orasima
baklavice sa orasima

Ostavite par sati da odstoje da bi upile sirup.

Ako volite ovakve softane kolače, pogledajte moj recept za crnu jeftinu baklavu .

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *