banana-hleb

Podelite sa prijateljima

Deca su mi od malena tražila da im pravim banana hleb, međutim meni to nije bila dobra ideja jer sam mislila da je banana grozna kad se termički obradi. Na njihovo nagovaranje probali smo nekoliko različitih recepata s interneta i na kraju smo našli neku našu varijantu ovog kolača koja zadovoljava sve ukuse – softanu sredinu i hrskave elemente .

Ovo je takođe savršen recept da iskoristite pocrnele omekšale banane koje su vam ostale a deca neće da ih pojedu.

Pošto smo mi višečlana porodica ja uvek pravim veću količinu hrane, tako da je ovo recept za dva hleba od banane za 2 kalupa  veličine 11 x 30 cm. Ako želite jedan banana hleb samo prepolovite mere.

Sastojci :

  • 6 zrelijih banana
  • 500 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 gr šećera
  • prstohvat soli
  • 250 gr margarina/putera
  • 4 jaja
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika kakao
  • 100 gr pečenih oraha

Način pripreme :

Prvo orahe ispecite kratko u rerni ili na tiganju na tišoj vatri uz mešanje da ne izgore.

U veću posudu umutite mikserom margarin sa šećerom, zatim dodajte jaja i sve lepo izmešajte.

U drugoj posudi ispasirajte babane (viljuškom) pa dodajte u posudu sa margarinom i šećerom, izmešajte pa dodajte pavlaku.

Zatim dodajte sve suve sastojke: brašno, so, prašak za pecivo, cimet i kakao. Opet sve lepo izmutite i na kraju dodajte polovinu oraha iseckanih na komadiće. Ako orahe prethodno ispečete, kolač će biti boljeg ukusa.

Izmutite još jednom da umešate orahe.

U kalupe stavite papir za pečenje pa sipajte smesu ravnomerno u oba kalupa. Zatim preko posipajte preostale orahe.

Banana hleb pecite oko 50 min na 180 stepeni u zavisnosti od rerne. Probajte čačkalicom da li je gotovo. Ako se testo lepi na čačkalicu pecite još 5 min pa opet proverite.

Jedan od recepata koje sam prvo probala, čija je ovo varijacija možete naći na blogu Prstohvat soli.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.