Cheesecake sa višnjama je varijacija na moj originalni recept za cheesecake . Ispekla sam koru kao za tortu za zaljubljene a fil sam pravila kao za klasičan cheescake i ispalo je super.
Sastojci:
Kora :
- 150 gr mekog brašna tip 400
- 150 gr šećera
- 1 kašike kakao praha
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 veliko jaje
- 120 ml biljnog ulja
- 70 gr margarina ili putera
- 100 ml mleka
Beli fil:
- krem sira Ella (400 gr pakovanje)
- 1 kesica krem fix
- 1 vanilin šećer
- 1 kesica želatina (10 gr)
- 50 ml vode za želatin
- 250 ml biljne slatke pavlake (Meggle)
- 200 gr sirni namaz Meggle
- 250 gr šećera u prahu
Voćni fil:
- 500-800 gr višnje očišćene od koštica
- 5-7 kašika šećera
- 200 ml vode
- 1 kesica želatina (10 gr)
- 50 ml vode (5 kašika)
cheesecake sa višnjama cheesecake sa višnjama
Kako pripremiti cheesecake sa višnjama:
1. Prvo skuvati višnje sa vodom i šećerom oko 15 min i ostaviti da se ohladi
2. U veću činiju sipajte zajedno brašno, šećer, kakao prah, cimet, sodu bikarbonu i so. To su svi suvi sastojci za tortu. Možete i da prosejete sve to zajedno da ne bi bilo grudvica.
U drugoj posudi umutite jaje, ulje, puter (koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi) i mleko.
Vlažne sastojke sipajte u suve i sve lepo izmešajte. Ja koristim okrugli kalup za cheesecake prečnika 20 cm. Ako imate veći kalup proporcionalno povećajte sastojke. Kalup podmažite I stavite papir za pečenje.
Kora se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo. Ubodite čačkalicu u centar kore ako izađe čista tj. bez ulepljenog testa na njoj onda je kora gotova. Izvadite koru i skinite papir. Ostavite koru da se ohladi potpuno a zatim je vratite u kalup za cheesecake.
3. Jedan želatin ostavite u vodi da nabubri 10 min u vodi. Ili možete u plehano lonče da malo zagrejete vodu samo da bude topla nikako da provri i onda umešajte želatin.
U veću posudu umutite mikserom slatku pavlaku i dodajte krem fix, zatim dodajte vanilin šećer i šećer u prahu, promešajte sve pa dodajte Ella sir i sirni namaz. Kad ste zagrejali i rastopili želatin u njega dodajte malo ove bele smese, a zatim to dodajte u beli fil i sve lepo izmešajte mikserom.
Prvo preko kore stavite malo višnji koje ste skuvali i ohladili a onda beli fil sipajte u kalup preko toga.
4. Drugi želatin rastopite na isti način i dodajte ga u ohlađeno voće. Lepo izmešajte kašikom i rasporedite lagano preko belog fila.
5. Ostavite da stoji u frižideru 6 do 8 sati u kalupu. Najbolje je da pravite prethodni dan i da celu noć provede u frižideru. Prilikom sečenja lagano nožem odvojite kolač od kalupa ,otvorite kalup sa strane i izvadite ga. Sečite na trouglove .
