cheesecake_sa_višnjama

Podelite sa prijateljima

Cheesecake sa višnjama je varijacija na moj originalni recept za cheesecake . Ispekla sam koru kao za tortu za zaljubljene a fil sam pravila kao za klasičan cheescake i ispalo je super.

Sastojci:

Kora : 

  • 150 gr mekog brašna tip 400
  • 150 gr šećera
  • 1 kašike kakao praha
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1  kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 veliko jaje
  • 120 ml biljnog ulja
  • 70 gr margarina ili putera
  • 100 ml mleka

Beli fil: 

  • krem sira Ella (400 gr pakovanje)
  • 1  kesica krem fix
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kesica želatina (10 gr)
  • 50 ml vode za želatin
  • 250 ml biljne slatke pavlake (Meggle)
  • 200 gr sirni namaz Meggle
  • 250 gr šećera u prahu

Voćni fil: 

  • 500-800 gr višnje očišćene od koštica
  • 5-7 kašika šećera
  • 200 ml vode
  • 1 kesica želatina (10 gr)
  • 50 ml vode (5 kašika)

Kako pripremiti cheesecake sa višnjama:

1.            Prvo skuvati višnje sa vodom i šećerom oko 15 min i ostaviti da se ohladi

2.            U veću činiju sipajte zajedno brašno, šećer, kakao prah, cimet, sodu bikarbonu i so. To su svi suvi sastojci za tortu. Možete i da prosejete sve to zajedno da ne bi bilo grudvica.

U drugoj posudi umutite jaje, ulje, puter (koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi) i mleko.

Vlažne sastojke sipajte u suve i sve lepo izmešajte. Ja koristim  okrugli kalup za cheesecake prečnika 20 cm. Ako imate veći kalup proporcionalno povećajte sastojke. Kalup podmažite I stavite papir za pečenje.

Kora se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo. Ubodite čačkalicu u centar kore ako izađe čista tj. bez ulepljenog testa na njoj onda je kora gotova. Izvadite koru i skinite papir. Ostavite koru da se ohladi potpuno a zatim je vratite u kalup za cheesecake.

3.            Jedan želatin ostavite u vodi da nabubri 10 min u vodi. Ili možete u plehano lonče da malo zagrejete vodu samo da bude topla nikako da provri i onda umešajte želatin.

U veću posudu umutite mikserom slatku pavlaku i dodajte krem fix, zatim dodajte vanilin šećer i šećer u prahu, promešajte sve pa dodajte Ella sir i sirni namaz. Kad ste zagrejali i rastopili želatin u njega dodajte malo ove bele smese, a zatim to dodajte u beli fil i sve lepo izmešajte mikserom.

Prvo preko kore stavite malo višnji koje ste skuvali i ohladili a onda beli fil sipajte u kalup preko  toga.

4.            Drugi želatin rastopite na isti način i dodajte ga u ohlađeno voće. Lepo izmešajte kašikom i rasporedite lagano preko belog fila.

5.            Ostavite da stoji u frižideru 6 do 8 sati u kalupu. Najbolje je da pravite prethodni dan i da celu noć provede u frižideru. Prilikom sečenja lagano nožem odvojite kolač od kalupa ,otvorite kalup sa strane i izvadite ga. Sečite na trouglove .

cheesecake_sa_višnjama
cheesecake sa višnjama

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.