crna jeftina baklava

Podelite sa prijateljima

Moj muž najviše voli kolače koji su potopljeni u slatki sirup kao baklave, i on obožava ovaj kolač. Recept za crnu jeftinu baklavu sam uzela od svekrve koja ga u svojoj svesci sa receptima vodi pod nazivom CRNA BAKLAVA . Meni ne ispadne baš crno (možda kad bi dodali kakao). Ovde ću preneti originalni recept a vi naravno možete pustiti mašti na volju i praviti razne varijacije.

Može se staviti i lešnik umesto oraha, može se ubaciti suvo grožđe, brusnica, čokolada…

Sastojci za crnu jeftinu baklavu:

  • 2 jaja
  • 12 kašike šećera
  • 12 kašike zejtina
  • 12 kašike mleka
  • 12 kašike oraha
  • 12 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 gr šečera za šerbet
  • 1 limun

Kako spremiti crnu jeftinu baklavu:

Prvo skuvajte slatki sirup kako bi se ohladio, jer se za crnu baklavu treba sipati hladan sirup na vruć kolač.

Sirup se kuva tako što se u šerpu stavi 400 gr šećera i voda samo toliko da prekrije šećer za jedan cm, treba da vrije oko 10 min dok se malo zgusti i treba dodati jedan limun isečen na kolutove da se sirup ne bi ušećerio.

Zatim počnite da pravite kolač.

Izmutite prvo belanca i 3 kašike šećera, kad se čvrsto umuti dodajte žumaca, zatim zejtin i ostatak šećera pa lepo izmutite.

Dodajte mleko,  brašno i prašak za pecivo i umutite mikserom. Na kraju dodajte samlevene orahe i izmešajte ručno.

Podmažite pleh pa sipajte smesu. Pecite oko pola sata na 200 stepeni.

Kad se ispeče, izvadite iz rerne , isecite kolač na kocke i odmah prelijte hladnim sirupom. Ostavite da se sve lepo ohladi i da kolač upije sirup.

Ovaj recept je za okrugli kalup prečnika 28 cm a kad ga pravim u pravougaonoj tepsiji koja je dimenzija 25×32 cm ja povećam sastojke za jednu trećinu.

U koliko god velikoj tepsiji da pravite pojede se vrlo brzo.

Ako vam se dopao ovaj kolač probajte i Sočni kolač sa limunom ne natapa se sirupom ali je veoma sočan i ukusan.

Podelite sa prijateljima

2 thoughts on “Crna jeftina baklava

  1. Повратни пинг: Štrudla sa makom - Foodlove
  2. Повратни пинг: Krofne - Foodlove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *