domaća-lepinja

Podelite sa prijateljima

Domaće lepinje možete vrlo lako napraviti kući. Odlične su za sendviče a naročito za pljeskavice i hamburgere.

Sastojci za domaće lepinje:

  • 700 gr belo brašno
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice so
  • 40 gr svežeg kvasca (jedna kocka)
  • 100 ml zejtina
  • 1 jaje
  • susam

Način pripreme :

Spremite veću plastičnu ili staklenu posudu u kojoj ćete da zamesite testo. Mora da bude malo veća jer treba mesta da testo naraste. U takvu posudu sipajte  400 ml mlake vode , rastopte  kocku kvasca i 100 ml zejtina.  

Dodajte suve sastojke i sve  pomešajte prvo varjačom a kad se zgusti mesite rukama dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte krpom i  ostavite da nadođe . Neka stoji pola sata dok se testo ne udvostruči. Posipajte brašno na površinu gde ćete mesiti i izručite testo. Razmesite ga i oblikujte loptice (odprilike 10 komada). Ostavite ih još 15 min da odstoje  pa zatim svaku razvučite oklagijom na debljinu oko 5mm.

U tepsiju stavite papir za pečenje ili podmažite pleh ako nemate papir pri ruci. Stavite razvučene lepinje u pleh , premažite ih umućenim jajetom i posipajte susamom. Ostavite ih još  15 min da odstoje dok se rerna ne zagreje.

domaća-lepinja
lepinja

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni  oko 15 min. Domaće lepinje su fantastične dok su vruće u kombinaciji sa kajmakom, sirom, mesom sa roštilja…

A možete kao ja napraviti divan hamburger.

hamburger
hamburger

Pogledajte i recept za domaći hleb sa integralnim brašnom.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *