domaći_hleb

Podelite sa prijateljima

Uopšte nije teško napraviti domaći hleb sa integralnim brašnom. Ne treba vam nikakvo predznanje, samo malo dobre volje.

Sastojci koji su vam potrebni za domaći hleb:

  • 700 gr belo brašno
  • 300 gr integralno ili raženo brašno
  • 1 kašika šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 40 gr svežeg kvasca (jedna kocka)
  • 100 ml zejtina

Način pripreme domaćeg hleba sa integralnim brašnom:

Spremite veću plastičnu ili staklenu posudu u kojoj ćete da zamesite hleba. Mora da bude malo veća jer treba mesta da testo naraste. U takvu posudu sipajte  pola litra mlake vode i rastopte pola kocke kvasca i 100 ml zejtina.  

Dodajte suve sastojke i sve  pomešajte prvo varjačom a kad se zgusti mesite rukama dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte krpom i  ostavite da nadođe . Neka stoji pola sata dok se testo ne udvostruči. Posipajte brašno na površinu gde ćete mesiti i izručite testo. Razmesite testo i oblikujte loptice Ili veknu. Ja sam i jedno i drugo.

domaći hleb sa integralnim brašnom
domaći hleb sa integralnim brašnom

U tepsiju stavite papir za pečenje ili podmažite pleh ako nemate papir pri ruci. Stavite loptice (veknu) u tepsiju i ostavite još malo da nadođe. Još 15 min. Oštrim nožem rasecite hleba po površini  da napravite  šaru.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni  10 min pa smanjite jačinu na 180 stepeni i pecite još 30-35 min u zavisnosti od rerne.

Ovaj hleb možete poslužiti za ručak uz punjene paprike ili lovačke šnicle .

Podelite sa prijateljima

One thought on “Domaći hleb sa integralnim brašnom

  1. Повратни пинг: Kako da budeš bolja kuvarica - Foodlove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.