džem-od-šljiva

Podelite sa prijateljima

Džem od šljiva se veoma prosto pravi. Ovaj džem naše domaćice najviše prave, kako zbog odličnog ukusa tako i zbog niske cene šljiva u odnosu na drugo voće.

Potrebno je samo tri sastojka.

Sastojci :

  • 10 kg šljiva
  • 2,5 kg šećera
  • 6 kašika sirćeta (alkoholno)

Način pripreme :

Veče pre nego što planirate da kuvete džem izvršite pripremu. Operite i očistite šljive od koštica. Kad to uradite izmerite očišćene šljive pa prema kilaži odredite koliko šećera i sirćeta da dodate.

Na 10 kg šljiva ja stavljam 2,5 kg šećera i 6 kašika sirćeta.

U veliku šerpu u koju ćete kuvati džem stavite očišćene šljive, posipajte šećerom i sirćetom i ostavite da prenoći tako. Pokrijte čistom krpom da ne bi padala prašina. Šljive će pustiti sok i sutra dan stavite da se kuva.

džem-od-šljiva
džem od šljiva

Ja to radim napolju na kubetu, neko na smederevcu a neko kuva i na električnom šporetu. Ako kuvate na električnom šporetu bolje je da kuvate manje količine. Srazmerno smanjite količine sastojaka.

Količinu od 10 kg šljiva kuvam odprilike oko dva sata od momenta kad džem počne da vrije. Mora često da se meša da ne bi zagorelo. A znaćete da je džem gotov kada povučete varjaču po sredini šerpe i vidite dno.

Unapred treba pripremiti tegle.

Ja ih operem prethodnog dana i poklopim da se osuše. Pola sata pre nego mi bude gotov džem, stavim tegle i poklopce u rernu i uključim na 70 stepeni. Vadim jednu po jednu teglu krpom (jer su vruće) sipam vruć džem, stavim poklopac , dobro zategnem i vratim u rernu. I tako jednu po jednu teglu dok sve ne napunim. Pojačam rernu na 100 stepeni na 15 min i isključim. Tegle ostanu unutra dok se ne ohlade.

džem-od-šljiva
džem od šljiva

Džem od šljiva odlično ide u palačinke a možete ga koristiti i za štrudlu.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *