francuski krompir

Podelite sa prijateljima

Ovo je veoma jednostavan i brz recept za pripremu. Francuski krompir je veoma ukusan i postoji puno načina kako da ga pripremite. Evo na koji način sam ja spremila francuski krompir a vi možete da prilagodite recept svom ukusu. Možete umesto kobasica da koristite slaninu, ili da dodate kačkavalj, pečurke ili nešto drugo što volite. U svakom slučaju dobijate odličan ručak.

Sastojci za francuski krompir:

  • 600 gr kobasice
  • 1200 gr krompira
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 6 jaja
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike ulja
  • vegeta
  • so
  • biber

Za preliv :

  • 4 dl mleka
  • 1 čaša kisele pavlake 180 gr
  • 3-4 čena belog luka
  • malo peršuna

Priprema francuskog krompira:

Oljuštite krompir (najbolje beli) i isecite ga na polovine da bi se brže skuvao. Krompir kuvajte u slanoj vodi oko 15 min. zatim sipajte u đerđef da se ocedi.

Skuvajte i 6 jaja, oljuštite ih i isecite na kolutove.

Kobasice ispržite u tiganju na malo ulja i isecite ih na veličinu jednog zalogaja. Umesto kobasice možete koristiti slaninu. Slaninu takođe ispržite malo na ulju, biće ukusnije.

Uzmite dublji pleh i podmažite ga sa 2 kašike ulja. Zatim trećinu krompira isecite na kolutove (kao za musaku) i poređajte na dno tepsije, preko poređajte 3 kuvana jaja koja ste već isečekli na kolutove i polovinu kobasica (koje ste pripremili prethodno)  poređajte preko jaja. Ja sam posipala i malo zejtina na kome su pržene kobasice 2 -3 kašike. Zatim preko posolite jednom kašičicom soli, jednom kašičicom aleve paprike, malo bibera i jednom kašikom brašna.

Preko toga ređajte još jednu trećinu krompira, opet jaja i kobasice i preko sve začine u istoj količini.

Preko svega poređajte ostatak krompira.

Preliv za Francuski krompir napravite na sledeći način:

Razmutite čašu pavlake i mleko, dodajte kašičicu vegete, sitno iseckan beli luk i malo sitno iseckanog peršuna. Sve to prelijte preko krompira i pecite oko 35-40 min na 200 stepeni.

kako spremiti francuski krompir
kako spremiti francuski krompir

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *