Ovo je veoma jednostavan i brz recept za pripremu. Francuski krompir je veoma ukusan i postoji puno načina kako da ga pripremite. Evo na koji način sam ja spremila francuski krompir a vi možete da prilagodite recept svom ukusu. Možete umesto kobasica da koristite slaninu, ili da dodate kačkavalj, pečurke ili nešto drugo što volite. U svakom slučaju dobijate odličan ručak.
Sastojci za francuski krompir:
- 600 gr kobasice
- 1200 gr krompira
- 2 kašičice aleve paprike
- 6 jaja
- 2 kašike brašna
- 2 kašike ulja
- vegeta
- so
- biber
Za preliv :
- 4 dl mleka
- 1 čaša kisele pavlake 180 gr
- 3-4 čena belog luka
- malo peršuna
Priprema francuskog krompira:
Oljuštite krompir (najbolje beli) i isecite ga na polovine da bi se brže skuvao. Krompir kuvajte u slanoj vodi oko 15 min. zatim sipajte u đerđef da se ocedi.
Skuvajte i 6 jaja, oljuštite ih i isecite na kolutove.
Kobasice ispržite u tiganju na malo ulja i isecite ih na veličinu jednog zalogaja. Umesto kobasice možete koristiti slaninu. Slaninu takođe ispržite malo na ulju, biće ukusnije.
Uzmite dublji pleh i podmažite ga sa 2 kašike ulja. Zatim trećinu krompira isecite na kolutove (kao za musaku) i poređajte na dno tepsije, preko poređajte 3 kuvana jaja koja ste već isečekli na kolutove i polovinu kobasica (koje ste pripremili prethodno) poređajte preko jaja. Ja sam posipala i malo zejtina na kome su pržene kobasice 2 -3 kašike. Zatim preko posolite jednom kašičicom soli, jednom kašičicom aleve paprike, malo bibera i jednom kašikom brašna.
Preko toga ređajte još jednu trećinu krompira, opet jaja i kobasice i preko sve začine u istoj količini.
Preko svega poređajte ostatak krompira.
Preliv za Francuski krompir napravite na sledeći način:
Razmutite čašu pavlake i mleko, dodajte kašičicu vegete, sitno iseckan beli luk i malo sitno iseckanog peršuna. Sve to prelijte preko krompira i pecite oko 35-40 min na 200 stepeni.
