kuvarica

Podelite sa prijateljima

Kako da budeš bolja kuvarica? Od nas žena se očekuje da budemo savršene u svemu a posebno u kuvanju. Da bi bile bolje kuvarice moramo bar malo da uživamo u kuvanju i da to radimo sa voljom. Pored toga moramo i da znamo neke cake i pravila u kulinarstvu.

Najbolje je kada nas naše mame i bake nauče osnove od malena ali ako to nije slučaj tu je internet i milion blogova sa savetima i receptima.

Ja ću ovde navesti neke savete kako da budeš bolja kuvarica koje sam i sama s godinama prihvatila i usvojila.

Kvalitetni sastojci

Da bi jelo bilo ukusno morate da vodite računa da koristite kvalitetne i sveže sastojke. Naročito leti kada se zbog toplote hrana brzo kvari. Meso, voće i povrće uvek kupujte kod proverenih prodavaca jer ćete tako biti sigurni da su dobrog kvaliteta.

Dobro upržite crni luk

Osnova većine jela je crni luk, zato je bitno da se on lepo uprži. Ma koliko da nam smeta miris crnog luka i to što plačemo dok ga sečemo, činjenica je da on daje jelu poseban ukus. Zato je bitno da se lepo izdinsta a da ne izgori.

Pametno koristite začine

Prilikom kuvanja veoma je bitno da pametno koristite začine. Ne ide svaki začin u svako jelo. Npr. beli luk se obavezno stavlja u boraniju i pasulj, a kiseli kupus ne ide bez aleve paprike. Pratite recepte pri kuvanju a kad se malo usavršite možete i da eksperimentišete sa začinima.

Kuvajte na slabijoj vatri

Kada se jelo kuva na tišoj vatri biće ukusnije. Ako kuvate na visokoj temperaturi gube se hranljivi sastojci i jelo će poprimiti drugačiji ukus. Uvek sam se čudila kao mala zašto moja baka kuva ručak 3 do 4 sata. Kad sam počela i sama da kuvam bilo mi je jasno. Međutim, uz današnji brz tempo života nemamo baš toliko vremena da provedemo u kuhinji ali kad god možete probajte , videćete razliku.

Dinstanje a ne kuvanje

Jelo će biti ukusnije ako sastojke dinstate na malo vode, a po potrebi dolivate vodu malo po malo. Ako kuvate u većoj količini vode i još na visokoj temperaturi može se desiti da dobijete bezukusnu kašastu masu. Ovako sam i ja grešila kad sam kuvala grašak, nikako mi nije ispadao ukusan dok mi svekrva nije ukazala na to.

Začinsko bilje

Ako vam treba sitno iseckan peršun ili neko drugo začinsko bilje možete upotrebiti makaze. Odsecite koliko vam treba a buketić će ostati vezan.

Ako želite da zamrznete začinsko bilje (ovo važi i za spanać) spustite ga u ključalu vodu na nekoliko sekundi, ocedite i spakujte u kesice. Kada ga budete koristili zimi imačete utisak da je upravo ubrano jer tako čuvano ono oslobađa eterična ulja na visokoj temperaturi.

Iskoristite ostatke pire krompira

Obično nam preostane pire krompir. Ne bacajte ga , možete da mu dodate mleko,jedno  jaje i majčinu duđicu. Pa tu smesu stavite u špric za kolače i na pleh sa pek papirom napravite gomilice (kao puslice) i zapecite da se uhvati lepa korica.

Možete i da dodate jedno jaje, malo margarina i brašna i da napravite nudle.

Kako da skuvate pasulj a da vas ne nadima

Svi imamo taj problem sa pasuljem, volimo da ga jedemo ali smo kasnije naduti. Da umanjite taj osećaj pre zaprške dodajte 2 kesice čaja od nane u pasulj, kuvajte 10 min pa ih izvadite i tek onda zapržite pasulj.

Beli luk

Beli luk daje odličan ukus jelu, a najbolje ga je dodati na kraju jer se prženjem ubija aroma i gubi hranljivost.

Kvalitetno posuđe

Bilo bi dobro ako ste u mogućnosti da koristite kvalitetno posuđe. Ono  doprinosi da jelo ima bolji ukus. Međutim takvo posuđe je dosta skupo, pa bi bilo dobro da imate bar dobar tiganj i dobar nož.

Pratite recepte

Kada ste početnik u kuvanju čitajte pažljivo recepte , nabavite sve sastojke da se ne bi desilo da na pola pripreme shvatite da  vam nedostaje neki sastojak. Dok ne savladate osnove pratite recepte a kasnije možete da improvizujete.

Uvek probajte jelo

Pre nego poslužite jelo obavezno probajte, ako treba dodajte so ili biber. Nikad ne iznosite hranu a da je prethodno niste probali. Naročito ako imate goste.

Za goste uvek kuvajte provereno jelo

Kad kuvate za goste uvek spremite provereno jelo jer ne možete biti sigurni da će neki novi recept da ispadne dobro.

Uvek imajte rezervu

Kada kupujete namirnice planirajte da uvek imate u rezervi sastojke bar za  jedno jelo. Desi se da vam neko iznenada dođe ili ne možete tog trenutka do prodavnice. Neka testenina i sos u kesici može da stoji u rezervi.

Nadam se da će ti ovi saveti pomoći da budeš bolja kuvarica, za početak dok ne stekneš svoje navike i rutinu.

Pogledaj još neke recepte: integralni hleb , punjene paprike .

Izvor: Žena blic i Stvar ukusa, Foodlove

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *