koh-od-griza

Podelite sa prijateljima

Koh od griza je jedna od poslastica koje pamtimo iz detinjstva. Kad sam išla kod bake u selo za vreme raspusta uvek mi je pravila koh. Kasnije je moja svekrva pravila mojoj deci. Prošle nedelje me je sin iznenadio kad mi je potražio da mu napravim koh. Čini mi se da danas nije mnogo popularan slatkiš (možda zato što je jednostavan a danas je moderno sve što je komplikovano i ima više sastojaka). U vreme ovih vrućina prijaće vam ohlađen koh od griza iz frižidera.

Sastojci za okruglu šerpu prečnika 31 cm :

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 5 kašika griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za preliv :

  • 1 l mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer

Kako napraviti koh od griza :

Prvo napravite preliv jer se vruć koh preliva hladnim mlekom. 1 litar mleka skuvajte sa 5 kašika šećera i jednom kesicom vanilinog šećera. Ostavite da se ohladi.

Odvojite belanca od žumanca  u plastičnu veću posudu i mutate mikserom. Dodajte jednu po jednu kašiku šećera i mutate dok ne dobijete smesu kao šlag. Onda dodajte jedno po jedno žumance pa kad to izmešate dodajte brašno, griz , prašak za pecivo i vanillin šećer . Zatim sve lepo umutite.

koh-od-griza
koh

Šerpu u kojoj pečete koh podmažite zejtinom pa preko posipajte malo brašnom. Usipajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Probajte čačkalicom da li je gotovo. Probodite patišpanj čačkalicom, ako se lepi smesa na čačkalicu onda nije pečeno.

koh-od-griza-u-tepsiji
koh

Kad izvadite iz rerne ostavite 3-4 min da se malo prohladi a zatim lagano sipajte mleko preko kolača. Kad se sve ohladi stavite koh u frižider da se baš ohladi, biće još lepši.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.