kolč-sa-grizom-i-pomorandžom

Podelite sa prijateljima

Ovakav kolač sam prvi put probala u Grčkoj u Leptokariji, u jednoj njihovoj lokalnoj poslastičari. Kolač nije vizuelno ništa posebno, običan patišpanj zaliven šerbetom, bilo je mnogo lepših kolača u radnji, lepše ukrašenih. Međutim kad sam ga probala, toliko mi se svideo da sam ga jela svaki dan do kraja letovanja.

Već neko vreme pokušavam da napravim nešto slično tom Grčkom kolaču od narandže, tako da vam sada predstavljam prvu verziju. Kolač je kao baklava sa grizom i pomorandžom .

Sastojci :

  • 5 jaja
  • 300 gr šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 ml ulja
  • 150 gr griza
  • 250 gr meko brašno tip 400
  • 2 smrznute narendane narandže (sa korom) i 1 sveža za ukrašavanje

Preliv :

  • 500 gr šećera
  • 4 čaše vode (oko 800 ml)

Način pripreme :

Prvo skuvajte preliv zato što vruć kolač zalivate hladnim prelivom. Prelijte šećer vodom i pustite da ključa oko 15 min da se malo zgusne (kao za baklave). Dodajte nekoliko kolutova sveže pomorandže kako bi ih iskoristili za ukrašavanje kolača.

Zatim pravimo patišpanj.

Odvojite belanca u veću činiju i Izmutite prvo belanca sa šećerom a onda kad dobijete čvrst šlag dodajte žumanca a zatim i ulje. Onda dodajte suve sastojke: prašak za pecivo, griz i brašno i izrendane smrznute narandže. Izmešajte mikserom na najslabiju brzinu.

Isipajte smesu u podmazan dublji pleh, najbolje kockastog oblika. Pecite oko 40 min na 200 stepeni.

Kad ispečete prelijte vruć kolač sa grizom i pomorandžom hladnim sirupom i ostavite da se skroz ohladi i da upije preliv.

Ako volite ovakve kolače pogledajte i moje recepte za koh, baklavice i crnu jeftinu baklavu.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.