kolač-sa-kokosom

Podelite sa prijateljima

Bez obzira koje je doba godine ovaj lak recept za kolač sa kokosom biće vaša nova omiljena poslastica. Vlažan, sa jakim ukusom kokosa i bogatom glazurom oduševiće ljubitelje kokosa.

Sastojci :

Za biskvit :

  • 5 belanca
  • 180 ml mleka za buttermilk (objasniću vam kako da ga napravite)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 180 gr putera / margarina
  • 350 gr šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kašika ekstrakta kokosa / badema
  • 340 gr brašna tip 400
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 100 gr kokosa

Za glazuru :

  • 70 gr putera / margarina
  • 200 gr krem sira
  • 200 gr šećera u prahu
  • 400 gr kisele pavlake
  • 250 ml slatke pavlake (šlag)
  • 100 gr kokosa

Kako da napravite kolač od kokosa ?

Prvo napravite tzv. buttermilk (kako ga amerikanci zovu).

U šolju (180 ml) običnog mleka dodajte 1 kašiku limunovog soka ili belog sirćeta. Ja sam pravila sa limunom. Promešajte i ostavite 10 min da odstoji.

U jednu činiju umutite 180 gr omekšalog margarina i polovinu šećera oko 175 gr. (Ne morate da merite precizno. Od 340 gr koje ste spremili odprilike polovinu umutite sa margarinom.) Zatim dodajte 180 ml buttermilk, ekstrakt vanile i kokosa (ako ne nađete kokos može i badem ili još jednu kašiku vanile).

Zatim dodajte suve sastojke : brašno, so, prašak za pecivo i kokos.

U drugu činiju umutite 5 belanca i polako dodajte ostatak šećera. Kad se lepo umuti presipajte u prvu činiju i sve sjedinite lagano mešajući kašikom / špatulom (ne mikserom).

Okruglu tepsiju prečnika 28 cm obložite pek papirom i sipajte smesu. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Probajte čačkalicom da li je gotovo, ako se lepi testo kad ga probodete čačkalicom onda nije još gotovo. Kad bude pečen biskvit izvadite ga da se ohladi. Za to vreme napravite glazuru.

Omekšali margarin 70 gr izmutite sa šećerom u prahu, zatim dodajte krem sira i kiselu pavlaku a na kraju dodajte i prethodno umućenu slatku pavlaku (ili šlag).

kolač-sa-kokosom-2
kolač sa kokosom

Kada se biskvit ohladi presecite ga na pola. Stavite prvu koru pa namažite glazuru, zatim drugu koru i opet glazuru. Odozgo i sa strane posipajte kokos.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *