krofne

Podelite sa prijateljima

Krofne su nam od malena omiljeni slatkiš. Naše baku su nam stalno pravile krofne verovatno zato što su jeftine. Mi danas izmišljamo razne varijacije, dodajemo prelive i dekoracije ali najlepše su ipak stare obične krofne. Ne postoji dete koje ne voli krofne.

Evo recepta po kome je moja baka meni pravila krofne.

Sastojci :

  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 100 ml zejtina
  • 1 kocka kvasca (40 gr)
  • 100 gr šećera
  • 1/3 kašičice soli
  • 3 žumanca i 1 celo jaje
  • 1 kg brašna
  • kora od jednog limuna
  • šećer u prahu za posipanje

Kako da napraviš krofne :

U plastičnu činiju sipajte 250 ml mlakog mleka i 250 ml vode, dodajte kocku kvasca pa izmešajte da se kvasac rastopi. Dodajte šećer , so i jaja. Posipajte sa 5-6 kašika brašna i ostavite 15 min dok kvasac ne počne da deluje.

Kad primetite da se podiže kvasac dodajte zejtin , izrendanu koru od jednog limuna i oko 900 gr brašna.

Sve izmešajte kašikom i ako terba dodajte još malo brašna. Testo treba da bude meko ali da se ne lepi.

Pokrijte krpom i ostavite da odstoji dok se ne nadigne. Oko 30 – 40 min.

Kad je testo nadošlo posipajte radnu površinu brašnom i izručite testo. Umesite ga rukama a zatim razvucite oklagijom na debljinu oko 1 cm.

Uzmite staklenu čašu i ivicama utisnite krug u testo kako biste odvojili krofnu. Ivice čaše pobrašnjavite da se ne bi lepilo testo.

krofne
krofne

Kako koju krofnu izvadite stavite je na brašnjavu površinu da se ne bi zalepila i nemojte više da je dirate do prženja jer ako je nagnječite neće lepo da se isprži.

Kad izvadite krofnice od svog testa ostavite 10 min da se malo nadignu.

Za to vreme pripremite šerpu u kojoj ćete pržiti krofne. Bolje je da to radite u nekoj dubljoj šerpi jer krofne treba pržiti u dubljem zejtinu. Zagrejte zejtin na srednjoj vatri i stavljajte krofne naopako da se prže. Kako su stajale na stolu ono što je bilo gore stavite da bude dole da se prži.

Sa jedne strane pržite 30-40 sek u zavisnosti od jačine ringle pa okrenite i sa druge strane isto toliko. Pazite da ne izgore, smanjite jačinu ringle ako treba.

krofne
krofne

Kad ispržite krofne posipajte ih prah šećerom.

Pogledajte moje recepte za mafine sa čokoladom i crnu jeftinu baklavu.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.