Lenja pita sa jabukama podseća na detinjstvo i na naše bake koje su nam često spremale ovu pitu. I ja je danas pravim vrlo često jer se brzo i jednostavno sprema.
Sastojci za testo :
- 1 margarin
- 4 jaja
- 10 kašika ulja
- 15 kašika mleka
- 1 prašak za pecivo
- 15 kašika šećera
- 20 kašika brašna brašna
Za fil :
- 500 g narendanih jabuka
- cimet
- griz 5-6 kašika
Kako napraviti lenju pitu sa jabukama :
Umutite u plastičnu činiju 4 belanca pa dodajte jednu po jednu 7 kašika šećera. Kad se lepo umuti odložite sa strane.
U drugu posudu umutite omekšali margarin sa 8 kašika šećera, i dodajte jedno po jedno žumance. Zatim dodajte ulje i mleko, zatim umućena belanca i na kraju prašak za pecivo i brašno. Sve to lepo sjedinite, testo treba da bude malo gušće ali da može da se sipa.
Ja mutim ovako odvojeno belanca i žumanca ali nećete pogrešiti i ako umutite sve zajedno. Npr . prvo umutite margarin i šećer a onda dodajte jaja i sve ostale sastojke.
Polovinu isipajte u podmazan pleh, pa preko toga narendajte jabuke i posipajte malo cimeta (Koliko volite) i 5 do 6 kašika griza.
Preko toga sipajte drugu polovinu testa i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.

Kad je vaša lenja pita sa jabukama gotova, izvadite je iz rerne i ostavite 10 min da se malo prohladi pa onda isecite na kocke.
Posipajte šećerom u prahu i poslužite.