mafini-sa-limunom-i-krem-sirom

Podelite sa prijateljima

Mafini sa limunom I krem sirom se prave sa grčkim jogurtom i hrskavim prelivom od mrvica. Mekani i hrskavi u isto vreme ovi mafini su pobednička kombinacija. Ukoliko volite mešavinu limuna i krem sira obavezno probajte ovaj recept.

Ovi domaći mafini sa limunom i krem sirom su podjednako odličan desert, užina ili poslastica za doručak. Napravite uveče gomilu ovih mafina, napunjenih slatkim filom od krem sira i neodoljivim hrskavim, mrvičastim prelivom i imaćete ujutru lak doručak za naporno jutro. Možete ih spakovati deci za užinu ili poneti na posao.

Ja najviše volim da ih napravim vikendom ujutru. Šolja kafe i topao mafin sa limunom je moj novi omiljeni način da započnem dan.

Sastojci :

Za hrskavi preliv :

  • 135 gr brašna tip 400
  • 100 gr šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 70 gr putera/margarina

Za testo za mafine :

  • 200 gr brašna tip 400
  • ¼ kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 gr putera/margarina
  • 180 gr šećera
  • 2 jaja
  • Kora od jednog limuna
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kašičica ekstrakta limuna
  • 180 ml grčkog jogurta (može i pavlaka)
  • 2 kašike soka od limuna

Za fil od krem sira :

  • 300 gr krem sira
  • 60 gr šećera
  • 1 vanilin šećer

Za glazuru :

  • 100 gr šećera u prahu
  • 2 kašike limunovog soka

Način pripreme :

Prvo napravite hrskavi preliv od mrvica. Na slaboj ringli zagrejte puter i dodajte suve sastojke : brašno, šećer i so. Mešajte viljuškom dok se ne naprave male grudvice i sklonite sa strane da se ohladi.

Da bi napravili testo za mafine sa limunom  izmešajte mikserom otopljeni puter i šećer oko 2 minuta velikom brzinom pa dodajte jaja, koru limuna, ekstrakte vanile i limuna i mešajte još 2 minuta. Dodajte jogurt (ili pavlaku) i limunov sok i još jednom lepo izmešajte. Zatim dodajte suve sastojke : brašno, prašak za pecivo i so, smanjite brzinu miksera i izmešajte.

Za fil od krem sira potrebno je da izmešate mikserom krem sir, šećer i vanilin šećer vrlo kratko samo da se sjedini fil.

U kalup za mafine stavite papirnate korpice i u svaku stavite 1 kašiku smese za mafine, zatim jednu kašiku fila sa krem sirom pa opet preko smesu za mafine. Svaka korpica treba da bude 2/3 do 3/4 puna.

Preko toga izdašno stavite mrvice koje ste napravili na početku.

Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni oko 30 min , odnosno dok vrhovi ne budu zlatno braon boje.

Izvadite mafine iz kalupa i ostavite 10 min da se ohlade.

mafin-sa-prelivom
mafin sa prelivom

U međuvremenu pripremite glazuru. Pomešajte šećer u prahu sa limunovim sokom. Počnite sa  jednom kašikom limunovog soka i postepeno dodajte dok ne dobijete željenu gustinu. Prelijte mafine glazurom i poslužite.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *