čokoladni kolač

Podelite sa prijateljima

Moj omiljeni slatkiš je čokolada, u svakom obliku. A svaki čokoladni kolač je za mene najbolji kolač.

U  celom svetu se 7.jula obeležava Dan čokolade kojim se slavi dolazak čokolade u Evropu 1550.godine. Ovaj dan je vrlo značajan jer milijardu ljudi svakodnevno jede čokoladu.

Interesantno je da je čokolada jedina jestiva namirnica koja se topi na temperature malo nižoj od temperature ljudskog tela I to je razlog što se topi u ustima.

 Da li ste znali da je naziv za drvo na kojem raste kakao Theobroma cacao, što znači „hrana bogova”? Ovom drvetu je potrebno skoro godinu dana da bi dalo dovoljno kakaoa za proizvodnju samo 10 čokoladica od 60 grama.

Za drevni narod Maje kakao je predstavljao valutu koja je vredela više od zlatne prašine. Uzgoj kakaoa je bio ograničen, tako da vrednost nikada nije opadala. Maje su pravile čokoladni napitak mešajući mrvljeno seme kakaoa, vodu i ljute papričice.

Čokolada uzrokuje povećanu moždanu aktivnost i podstiče lučenje endorfina – hormona sreće, koji telo proizvodi i za vreme poljupca. Smatra se da je čokolada lek protiv depresije. Ona sadrži amino-kiselinu triptofan, zbog koje se u telu luči serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. Ako ste loše volje, uzmite kockicu čokolade, sigurno će vam popraviti raspoloženje.

Obožavam da pravim kolače sa čokoladom i imam više recepata za čokoladni kolač. Ovde ću vam pokazati čokoladni kolač br.1.

Sastojci za čokoladni kolač :

  • 250 gr mekog brašna
  • 5 gr prašak za pecivo
  • 5 gr sode bikarbone
  • 5 gr so
  • 2 jaja
  • 300 gr šećera
  • 250 gr pavlake
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike ekstakta vanile
  • 170 ml nes kafe
  • 60 gr kakao

Sastojci za preliv čokoladnog kolača :

  • 200 gr šećera
  • 40 gr brašna
  • so na vrh kašičice
  • 240 ml mleka
  • 250 gr margarina
  • 200 gr čokolade

 Kako spremiti čokoladni kolač :

U jednoj posudi pomešati suve sastojke : 250 gr brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U drugoj posudi umutiti mikserom dva jaja i 300 gr šećera pa dodati ulje, pavlaku, ekstrakt vanile , kafu i kakao. Sve lepo izmutiti mikserom pa dodati suve sastojke i opet izmešati.

Zatim isipajte u kalup za pečenje. Pecite 35-40 minuta na 180 stepeni.

Ja sam ovog puta koristila kalup za cheesecake i stavila sam papir za pečenje odozdo pa sam posle kolač izbacila na tanjir i preko filovala. A možete i bez papira za pečenje tako što ćete podmazati dublji pleh i posle pečenja samo ćete preliti kolač.

Kako spremiti glazuru za čokoladni kolač ?

U šerpu srednje veličine sipajte zajedno šećer, brašno i so. Na ringli umerene toplote mešajte sve zajedno otprilike 2 min čim počnu grudvice da se stvaraju dodajte mleko i kuvajte sve dok se ne zgusne kao puding. Sve vreme mešajte da ne bi zagorelo ako počne da se lepi smanjite toplotu ringle. Ugasite ringlu i ubacite čokoladu usitnjenu na kockice i margarin. Mešajte sve vreme dok se ne otopi čokolada i margarin.

Ako ste pekli kao i ja u kalup koji se vadi sa pek papirom morate ostaviti fil 2 sata da se skroz ohladi kako se ne bi razlio. Pokrijte fil plastičnom folijom da se ne bi uhvatila kora i ostavite da se potpuno ohladi. Onda lepo namažite preko kore.

Ako ste pekli u dublji pleh bez papira za pečenje možete odmah da usipate fil i onda ceo kolač ostavite da se potpuno ohladi i stegne.

Prijatno!

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.