oblande-sa-orasima

Podelite sa prijateljima

Oblande sa orasima su kod nas obavezne za Novu godinu. Iako uvek pravimo još nešto slatko oblande se podrazumevaju. I to one starinske, najprostije i najlepše.

Sastojci :

  • 1 l mleka
  • 1 kg šećera
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 100 gr margarina
  • 1 pakovanje oblande

Način pripreme :

Glavna caka kod oblandi je da dobro ukuvate fil. U dublju šerpu stavite litar mleka i 1 kg šećera. Kad provri smanjite ječinu ringle jer se fil kuva oko sat i po vremena i može da se desi i da izvrije. Zato prilagodite jačinu šporeta i povremeno mešajte.

Fil treba da potamni i da dobije blagu boju karamele. Onda sklonite sa šporeta i dodajte margarin i orahe i mešajte dok se ne otopi. Ostavite fil da se malo ohladi.

Spremite poslužavnik ili neki veći pleh od rerne gde ćete da naređate oblandu. Stavite prvu koru (gore da bude rebrasti deo) pa kutlačom sipajte fil odozgo. Ocenite odprilike koliko fila da stavite da bi imali za sve 4 kore. Preko zadnje kore ne stavljajte fil.

Fil rasporedite kašikom ili špatulom ravnomerno po kori. Zatim stavite drugu koru i blago pritisnite da se zalepi pa opet fil preko. I tako dok ne utošite kore i fil.

Preko oblande stavite papir ili foliju pa odozgo nešto teže ( na primer kilogram brašna ili šećera )  da oblandu blago optereti i da se listovi lepo zalepe.

Ostavite oblandu da odstoji, da se stegne kako bi mogli da je lepo isečete.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *