pileća-čorbica

Podelite sa prijateljima

Domaća pileća čorbica je meni najbolja stvar na svetu. Obično je kuvam da je imamo za dva dana.

Sastojke najviše volim da kupim sveže  ali nekad može i nešto iz zamrzivača da se upotrebi. Ovo je recept moje mame po kome kuvam i dan danas bez ikakvih izmena.

Sastojci :

  • 400 gr pilećih grudi bez kosti (file)
  • 1 manji celer (ili pola većeg) i 2-3 grančice celera
  • 3 manje šargarepe (ili 2 veće)
  • 1 zelena paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veći krompir (ili 2 manja)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica vegete
  • 1 kocka kokošje supe
  • malo bibera
  • 2 kašike brašna
  • peršun po želji
  • 1 jaje

Način pripreme :

Svo povrće (celer, šargarepu, papriku, luk i krompir) naseckajte na sitne kockice. Možete i na krupno da sečete, kako volite. Ja uopšte ne seckam crni luk već ubacim ceo dok se kuva pa kad bude gotova čorbica ja ga izbacim. Moja deca vole ukus crnog luka ali ga ne vole kuvanog jer im je mnogo mek.

Ubacite povrće  i pileće meso u komadu u veću šerpu i nalijte vodom. Odprilike 3 l vode. Dodajte i 2-3 grančice celera. Kad zavri ostavite 20 min da vrije dok se ne skuva meso i povrće. Zatim izvadite meso u tanjir na 5 min da se malo prohladi i sasitnite ga na sitne komade. Možete i rukama da kidate meso ako nije previše vruće a možete i nožem da iseckate. Dok to radite povrće neka se kuva.

Zatim vratite usitnjeno meso u šerpu i dodajte so, vegetu, biber i kocku pileće supe. Sve to neka se kuva još 10 min. Za to vreme vi pomešajte u šolji dve kašike brašna i malo vode. Treba da bude retko i da nema grudvica. Sipajte u šerpu i po potrebi dodajte još vode ako vam se čini da je čorbica previše gusta.

Zatim dodajte sitno iseckan peršun koliko god želite. Ja stavim odprilike šaku peršuna.

Kuvajte još 10 min i isključite ringlu ,a šerpu ne sklanjajte sa šporeta.

pileća-čorbica
pileća čorbica

Kad prestane da vrije treba da dodate jaje. Umutite ga dobro u tanjiru viljuškom i polako u tankom mlazu sipajte u čorbicu uz stalno mešanje.

Primetili ste možda da nismo stavili nikakvu masnoću a belo meso ne pušta mnogo masnoće. Ukoliko želite da čorbica bude malo masnija možete dodati pileću kožicu , pileća leđa ili krilca. A možete dodati  dve, tri kašike zejtina.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *