Pita sa mlevenim mesom i paprikom

Podelite sa prijateljima

Ova pita sa mlevenim mesom i paprikom veoma podseća na lazanje a opet je sasvim drugačijeg ukusa. Možete da je napravite sa lisnatim korama iz radnje a možete i sami da napravite domaće kore. Pokazaću vam kako.

Šta je potrebno za pitu sa mlevenim mesom i paprikom?

Sastojci potrebni za kore :

  • 600 gr mekog brašna
  • 20 gr kvasca
  • 200 ml tople vode
  • 3 kašike ulja
  • 125 gr margarina
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera

Sastojci potrebni za fil :

  • 1 manja glavica crnog luka
  • 400 gr mešanog mlevenog mesa
  • 200 gr pečuraka – šampinjona
  • 10 pečenih paprika
  • 400 gr kačkavalja
  • 1 kašičica so
  • 1 kašičica vegete
  • peršun sitno iseckan
  • biber po želji

Sastojci potrebni za preliv :

  • 1 čaša kisele pavlake 180 gr
  • 3-4 jaja
  • 1 čaša kisele vode oko 200 ml

Kako zamesiti lisnato testo za kore za pitu sa mesom i paprikama :

Stavite kvasac u veću posudu i dodajte 200 ml tople vode, kašičicu soli i pola kašičice šećera. Promešajte lepo da se kvasac rastopi pa preko posipajte 4 kašike brašna i ostavite 15 min dok kvasac ne počne da pravi mehuriće. Zatim dodajte 3 kašike ulja i brašno i zamesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite 30 min da naraste.

Posipajte sto brašnom pa premesite testo. U medjuvremenu blago rastopite margarin. Možete i na ringli ali da ne bude sroz tečno a da može da se razmaže po kori. Razvucite testo oklagijom na debljinu prsta, premažite ga trećinom margarina pa ga preklopite sa svih strana, sklopite ga u kocku i ostavite 15 min da odstoji.

Posipajte sto brašnom pa opet razmesite testo oklagijom, premažite trećinom margarina i opet preklopite da odstoji 15 min. Pa onda još jednom to uradite.

Dok vam odstoji testo pripremite fil.

Uputstvo za pripremu fila za pitu sa mesom i paprikama :

Prvo iseckajte crni luk i ispržite ga na malo ulja dok ne porumeni pa dodajte mleveno meso, posolite kašičicom soli, dodajte malo vegete oko pola kašičice, malo bibera i malo iseckanog peršuna. Peršun i biber stavite koliko mislite da treba po svojoj volji.

Šampinjone operite i iseckajte ne previše sitno, posolite sa kašičicom vegete i ispržite i njih u posebnom tiganju.

A papriku spremite ranije. 10 paprika ispecite, očistite koru i semenke i iseckajte na trake. Možete da koristite i pečenu papriku iz zamrzivača.

Kako da složite pitu sa mesom i paprikom :

Kad je treći put testo odstajalo 15 min podelite ga na četri dela, kako bi napravili četri kore. Oklagijom rastanjite kore, što tanje možete na veličinu pleha koji kopristite.

Za pečenje pripremite dublji pleh, malo veći, podmažite ga uljem pa stavite prvu koru. Preko nje poređajte mleveno meso i izrendajte 200 gr kačkavalja.

Zatim stavite drugu koru i preko nje iseckane pečene paprike, malo posolite i pobiberite pa opet preko stavite koru.

Preko treće kore rasporedite pečurke i izrendajte još 200 gr kačkavalja i preko stavite poslednju koru.

Pre pečenja isecite pitu na kocke i ubacite u vruću rernu. Pecite 30 min na 200 stepeni.

Dok se pita peče spremite preliv. Izmešajte jaja, čašu pavlake i čašu kisele vode prelijte pitu. Možete i još malo kačkavalja da narendate preko svega.

Vratite pitu u rernu još 15 min da se zapeče.

Pita sa mlevenim mesom i pečenom paprikom
Pita sa mlevenim mesom i pečenom paprikom

Prijatno!

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.