Podelite sa prijateljima

U našoj kući se od uvek najradije jela, a i danas se jede, najobičnija pita sa sirom – gibanica. Mama je pravila bar dva puta nedeljno a i ja je sada vrlo često pravim za svoju porodicu.

Kad bi nam neko iznenada došao u goste mama bi, dok kuva kafu, već napravila fil i začas bi je naređala u tepsiju. Dok bi popili kafu pita sa sirom – gibanica bi već bila pečena.

Možete da je jedete kao obrok , samo nju i jogurt ili sa nekim dodacima (ajvar, kečap, slanina, suvo meso, salatu itd). Moj tata najviše voli da je jede uz pasulj a moja deca je najviše vole za večeru a ako ostane jedu je i za doručak. Može da se jede i uz neko jelo, npr. uz Ćufte u paradajz sosu ili uz Lovačke šnicle.

Pravim je po receptu moje mame, i godinama ništa ne menjam ali moja deca kažu da još uvek nije tako dobra kao bakina, mada ja mislim da me samo zezaju.

Mislim da je tajna u siru koji se koristi, bolje je da bude malo masniji, ne previše mlad a ni previše star. Bolje je da koristite sitan sira mada može i u felijama ali ćete se malo pomučiti da ga usitnite. Takođe treba da bude srednje slan.

Podeliću sa vama mamin recept za pitu sa sirom – gibanicu.

Šta je potrebno za pitu sa sirom – gibanicu:

  • pakovanje gotovih kora 500 gr
  • 3 – 4 jaja
  • kašičica soli
  • ½ praška za pecivo
  • pola šoljice ulja
  • 500 gr sitnog sira
  • jedna šoljica kisele vode oko 200 ml

Kako napraviti pitu sa sirom – gibanicu :

Prvo napravite fil. Umutite  3 – 4 jaja, so, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu a sira dodajte na kraju i polako umešajte kako bi ostala po neka grudvica. Nije lepo ako se sira skroz istopi.

 Smesa ne treba da bude ni retka a ni mnogo gusta

Upalite rernu na 200 stepeni da se zagreje dok vi naređate pitu (oko 10 min).

Tepsiju podmažite zejtinom i naređajte tri kore tako da pokriju dno a trećina kora da viri van tepsije.

Zatim dve kore zgužvajte i stavite u tepsiju kao na prvoj slici, preko njih sipajte kašikom fil, po malo rasporedite, zatim opet nagužvajte dve kore, pa opet fil.

Procenite koliko kora imate pa prema tome stavljajte i fil kako bi imali za celu pitu. Ostavite jednu koru za kraj da pokrijete pitu.

Kad sve naređate, savijte one krajeve kora koji su na početku virili iz tepsije i preko svega stavite jednu celu koru kao na drugoj slici.

Preko naređane pite poprskajte dve kašike ulja i dve kašike kisele vode.

Stavite pitu u zagrejanu rernu i pecite oko 40-45 min.

Kad se pita ispeče možete da nakvasite krpu i da pokrijete gibanicu i tako da odstoji 15 min . Tako je moja mama ranije radila i tako kora malo omekša.

Ja ne radim tako, ja je odmah sečem čim izađe iz rerne jer volimo da kora krcka. To može da bude malo neuredno jer vruću gibanicu ne možete baš lepo da isečete.

Da bi se parčići lepo sekli treba da se malo prohladi.

parče pite sa sirom
parče pite sa sirom

Prijatno!

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.