pita_od_sukanih kora

Podelite sa prijateljima

Pita sa sirom od razvučenih kora – moja omiljena. Prvi put sam jela kao dete kod bake na selu. Mama nije pravila tu pitu pa mi je kod bake bilo interesantno da gledam a kasnije i da joj pomažem da je pravimo zajedno.

Sastojci:

Testo:

  • 500 gr mekog brašna tip 400
  • oko 300 ml vode
  • 1 kašičica so

Fil:

  • 3 jaja
  • ½ praška za pecivo
  • 500 gr sitnog sira
  • pola šolje ulja oko 100 ml
  • 200 ml kisele vode

Kako se pravi pita sa sirom od razvučenih kora :

Zamesite glatko testo od ovih sastojaka , pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 30 min.

Zatim premesite testo  i podelite ga na dva dela. Oklagijom razvucite testo na krug debljine 1 cm. Obadva kruga premažite zejtinom i neka odstoji 15 min. Testo će malo da omekša i bolje će da se razvlači.

Na sto stavite neki stari ali čist čaršav jer ćete ga sigurno uflekati zejtinom. Zavucite ruke ispod testa (dlanovi neka budu okrenuti prema stolu tako da vam testo dođe na ruke odozgo). Lagano ga razvlačite, ruke neka vam budu više na krajevima kruga jer će po sredini prvo da se istanji testo. Pazite da se ne pokida. Kada ga malo razvućete spustite ga na sto i blago vucite po ivicama gde je najdeblje idući u krug oko stola. Trebalo bi da se razvuče na veličinu stola i da pada preko ivice.

Ako vam pukne negde ne nervirajte se, neće da se vidi kad zamotate pitu a vremenom će biti bolje.

Kad je testo razvičeno odsecite debele krajeve testa skroz u krug ili otkidajte rukama, kako vam je lakše.

Zatim rasporedite fil po kori, savijte ivice sa jedne i druge strane na užim stranama stola  a sa šire strane podignite čaršav rukama i testo će se samo urolati. Radite to polako da vam se ne bi otkotrljako testo sa stola .

Zatim u podmazan pleh, ili preko papira za pečenje umotajte pitu u krug.

Prelijte malo uljem i pecite oko 40 min na 200 stepeni.

Pogledajte moje recepte i za pitu-gibanicu , pitu sa pečurkama i prazilukom kao i za pitu sa pudingom od vanile i višnjama.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.