pita-sa-sirom-ređana-u-krug

Podelite sa prijateljima

Pita sa sirom ređana u krug je u stvari obična pita – gibanica samo se malo drugačije slažu kore. Vrlo je efektna na izgled pa se mnogima više sviđa od obične pite.

Sastojci :

  • pakovanje gotovih kora 500 gr
  • 3 – 4 jaja
  • kašičica soli
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 šoljice ulja
  • 500 gr sitnog sira
  • 1 šoljica kisele vode oko 200 ml

Način pripreme :

Prvo napravite fil. Umutite 3 – 4 jaja, so, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu pa lepo izmešajte a sira dodajte na kraju i polako umešajte kako ne bi ostala neka grudvica.

Smesa ne treba da bude ni retka a ni mnogo gusta.

Upalite rernu na 200 stepeni da se zagreje dok vi naređate pitu (oko 10 min). Tepsiju podmažite zejtinom.

Ovde je ustvari bitan način kako naređati kore. Uzmite jednu koru namažite fil na gornju polovinu kore zatim preklopite koru odozdo na gore i urolajte u dugačku rolnicu, a onda je umotajte kao spiralu i stavite u centar tepsije. Sledeću koru kad umotate u rolnu ređajte u krug oko prve kore i tako nastavite do kraja.

Meni obično ostane fil pa ga razmažem preko pite i dodam susam preko (kao na slici).

Stavite pitu u zagrejanu rernu i pecite oko 40-45 min na 200 stepeni.

Kad se pita ispeče možete da je pokrijete krpom i da tako odstoji 15 min (ako možete da čekate).

Mi je odmah sečemo čim izađe iz rerne , to može da bude malo neuredno jer vruću pitu ne možete baš lepo da isečete. Da bi lepo isekli parčiće, pita treba da se malo prohladi.

parče-pite-ređane-u-krug
parče pite

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.