punjene paprike

Podelite sa prijateljima

Punjene paprike se u našoj tradiciji spremaju za svaku priliku, za svako slavlje ili praznik. Vrlo se brzo i lako prave. Možete puniti svežu papriku leti a zamrznutu ili suvu zimi. U svakom slučaju ne možete pogrešiti.

Šta je potrebno za punjene paprike :

  • 2 glavice crnog luka
  • 500 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 šoljica pirinča oko 100 gr
  • 1 kašičica so
  • 1 kačićica vegete
  • 1 kašičica aleve paprike
  • malo bibera
  • ulje oko 50 ml odprilike
  • 10-15 paprika u zavisnosti od veličine
  • svež paradajz ili krompir da zapušite paprike

Priprema :

Iseckajte sitno dve glavice crnog luka i upržite na zejtinu dok ne porumeni. Dok se prži dodajte kašičicu soli. Tako me moja baka učila, kaže da je bolje da se posoli luk dok se prži. Ako volite možete dodati i malo prazi luka.

Zatim dodajte mleveno meso i upržite i njega, dodajte vegetu, biber i alevu papriku. Kad se to sve lepo isprži dodajte 100 gr očišćenog i opranog pirinča.

Sklonite sa vatre da se malo prohladi i da pirinač malo nabubri.

Za to vreme vi operite i očistite paprike, odstranite drške i semenke. Zatim kašičicom punite paprike filom i zatvorite papriku svežim paradajzom ili krompirom ukoliko nema svežeg paradajza. Nemojte mnogo da gnječite fil jer će pirinač tek da nabubri pa da vam se ne desi da fil izađe.

Paprike ređajte u dublju šerpu, prelijte malo zejtinom, dodajte 200 ml vode i stavite na ringlu da se kuvaju oko pola sata.

punjene paprike
punjene-paprike

Zatim stavite u zagrejanu rernu da se zapeku još 40 min odprilike.

Ja ne stavljam zapršku u paprike jer mi ne volimo ali ako želite možete 15 min pre kraja da zapržite.

U tiganj sipajte malo zejtina oko 30 ml i dodajte dve kašike brašna (ne baš pune), malo propržite na tihoj vatri dok porumeni i dodajte kašičicu aleve paprike, promešajte i odmah dodajte čašu vode oko 180 ml i time polako prelijte paprike.

Zatim ih vratite u rerni još 10 -15 min.

Podelite sa prijateljima

One thought on “Punjene paprike

  1. Повратни пинг: Kako da budeš bolja kuvarica - Foodlove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *