rolat-sa-mesom

Podelite sa prijateljima

Ovaj rolat sa mesom sam pravila po receptu za biftek Wellington ali sam ga malo promenila . Sin je našao na internetu snimak nekog mladog kuvara koji sprema ovaj biftek. U suštini nije ništa teško, jedino što sam videla kao problem je to što treba veliki komad mesa da se prži kratko vreme na tiganju i kasnije da se kratko peče u rerni . Pošto nikad nisam spremala tako nešto i verovatno nemam tako kvalitetan tiganj i rernu kao profesionalni kuvari pretpostavila sam da će mi meso biti skroz živo. Po receptu biftek treba da bude srednje pečen ali svakako ne živ.

Ja sam ovde koristila svinjsku  plećku umesto junećeg mesa, prepolovila sam meso na dve velike šnicle pa sam ih urolala umesto celog komada mesa I malo modifikovala njegov recept.

Ispalo je odlično ali smo ovo jelo ipak nazvali rolat sa mesom.

Možete da pogledate snimak ovde biće vam lakše da pratite recept.

Sastojci :

  • 1,5 kg svinjske plećke
  • 8 dugačkih tankih parčeta dimljene pršute
  • lisnato testo – 2 kore
  • 500 gr svežih šampinjona
  • 2 glavice crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 4 kašike crnog vina
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • So
  • biber
  • senf
  • 2 jaja

Za palačinke :

  • 270 gr brašna
  • 2 kašike šećera
  • ½ kašičice so
  • 2 jaja
  • 600 ml mleka

Način pripreme :

  • U tiganj zagrejte 3-4 kašike maslinovog ulja, dodajte sitno iseckan crni i beli luk. Kad se uprži dodajte sitno iseckane šampinjone, 2 lovorova lista i 4 kašike crnog vina. Kad se sve lepo isprži izvadite lovorov list i dodajte kašičicu soli  i pola kašičice bibera. Ostavite sa strane da se prohladi.
  • Za to vreme napravite smesu za palačinke. Izmutite mikserom 2 jaja, dodajte 2 kašike šećera, pola kašičice soli, brašno i mleko. Od ove smese treba da ispadnu 6 -7 palačinke. Nama treba 6 komada.
  • Meso sam podelila na dva dela i napravila dve veće šnicle. Malo sam ih omekšala čekićem za meso. Meso posolite izdašno i pobiberite a zatim ispržite na ulju. Pržite ga po 5-6 min sa obe strane pa ga izvadite na tanjir. Premažite ga senfom sa obe strane a možete (kao ovaj momak u videu) da sameljete senf sa  semenkama i time premažete meso.
rolat-pršuta
rolat pršuta
rolat-šampinjoni
rolat-šampinjoni
rolat-meso
rolat-meso
rolat-u-kesi
rolat-u-kesi
  • Zatim ređamo rolat. Prvo stavimo tri palačinke da se preklapaju kao na slici, zatim poređamo 4 parčeta dimljene pršute ili  slanine. Preko toga stavimo fil od šampinjona pa meso. Sve to lepo urolamo pa umotamo u plastičnu foliju i ostavimo u frižider da odstoji oko 45 min.
  • Za to vreme spremamo lisnato testo. Ja nisam našla u prodavnici da kupim gotovo pa sam sam napravila lisnato testo. Razvucite koru lisnatog testa , stavite na jednu stranu urolano meso, izmutite 2 jaja i premažite ostatak kore kako bi se zalepila. Sve čvrsto umotajte i zalepite testo jajima da ne bi ispadalo.
rolat-premazan-jajima
rolat-premazan-jajima
rolat
rolat
  • U pleh stavite papir za pečenje , stavite rolat preko, premažite ga jajima da bi dobio zlatno braon boju kad se ispeče. Ja sam pekla oko 50 min na 200 stepeni. Pazite da ne izgori, smanjite temperaturu ako mislite da treba. Meso je bilo odlično pečeno, ako želite da bude slabije pečeno, pecite ga oko 25 do 30 min.
ispečen-rolat-sa-mesom
ispečen-rolat-sa-mesom
rolat-sa-mesom
rolat sa mesom

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.