sarmice-u-listu-od-blitve

Podelite sa prijateljima

Sarmice u listu od blitve su veoma ukusne, po meni možda i bolje nego u vinovom listu. Vrlo se lako i brzo prave.

Sastojci :

  •     2 glavice crnog luka
  •     500 gr mešanog mlevenog mesa
  •     1 šoljica pirinča oko 100 gr
  •     1 kašičica so
  •     1 kačićica vegete
  •     1 kašičica aleve paprike
  •     malo bibera
  •    oko 100 ml ulja
  •     list blitve (tri veze)

Priprema :

Iseckajte sitno dve glavice crnog luka i upržite na zejtinu dok ne porumeni. Dok se prži dodajte kašičicu soli. Tako me moja baka učila, kaže da je slađe da se posoli luk dok se prži. Ako volite možete dodati i malo prazi luka.

Zatim dodajte mleveno meso i upržite i njega, dodajte vegetu, biber i alevu papriku. Kad se to sve lepo isprži dodajte 100 gr očišćenog i opranog pirinča.

Sklonite sa vatre da se malo prohladi i da pirinač malo nabubri.

Za to vreme vi operite listove blitve i stavite ih u vrelu vodu (koja je prethodno proključala) na 10 min da odstoje da bi omekšali.

Da bi mi sarmice bile približno iste veličine ja ih punim ovako. Stavim list na tanjir pa na sredinu lista stavim kašiku fila, preklopim sa leve i desne strane i urolam. Ne radim to u ruci kao stare domaćice jer mi ne uspeva nikako i sarmice mi nisu ni približno iste.

Ovde na slici se  vidi  da su listovi veliki, pa mi je ispalo 17 sarmica. Ako su listovi manji dobićete od ove smese više komada.

Sarmice ređajte u dublju šerpu (prethodno je podmažite), prelijte vodom tako da budu skroz potopljene. Ja ih ne kuvam na ringli kao sarmice u vinovom listu već odmah idu u rernu.

Pečem ih na 200 stepeni oko 40 min odprilike dok ne ispari voda.

Ne stavljam zapršku u sarmice jer mi ne volimo ali ako želite možete 15 min pre kraja da zapržite.

U tiganj sipajte malo zejtina oko 30 ml i dodajte jednu kašiku brašna ,malo propržite na tihoj vatri dok porumeni i dodajte kašičicu aleve paprike, promešajte i odmah dodajte čašu vode oko 180 ml i time polako prelijte paprike.

Zatim ih vratite u rerni još 10 -15 min.

Kad poslužite dodajte uz njih nekoliko kašika pavlake ili kiselog mleka.

Pogledajte i moj recept za punjene paprike.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *