kandida-jelovnik

Podelite sa prijateljima

Šta da jedem kad imam kandidu? Ako ste i vi te „sreće“ da imate kandidu onda ste u svakodnevnom problemu šta da jedete ? Nažalost kandida je veoma uporna i potrebno je puno strpljenja i odricanja da bi se stavila pod kontrolu.

Neću da pišem ovde o kandidi jer ste verovatno već pročitali sve o njoj, ovde ćemo samo da se posvetimo ishrani.

Da bi pobedili kandidu, pored terapije lekovima koju će vam prepisati doktor, veoma je bitno a možda i bitnije od lekova je da se pridržavate određenog načina ishrane.

Ja sam prvi put imala kandidu pre desetak godina (pila sam puno antibiotika) i tada mi je najveći problem bio kako da umesim hleb. Danas je mnogo lakše jer u nekim pekarama možete da kupite beskvasni hleb koji kao da je pravljen za one koji imaju kandidu.

U prodavnicama zdrave hrane možete da kupite mnoge proizvode koje možete da jedete ali naravno uvek prvo pogledajte deklaraciju jer mnogi od njih sadrže šećer, skrob i razne aditive koje ne smete da unosite. Ta hrana je i dosta skupa, medjutim vi možete mnogo toga da spremite i sami kod kuće. Najvažnije je da se strogo pridržavate onoga šta sme a šta ne sme da se jede i vrlo brzo ćete uspeti da se otarasite kandide.

Pogledajte osnovna pravila u ishrani

Šta sme da se jede ?

Povrće – je najbitnije u ovoj ishrani jer sadrži vlakna koja čiste creva od kandide. Povrće se može jesti sirovo ili termički obrađeno i to svakodnevno u velikim količinama. Preporučuje se slatki kupus, brokoli, šargarepa, blitva, krastavac, rotkvice, celer, spanać, praziluk, beli luk, paradajz, blitva, plavi paradajz, tikvice, peršun, prokelj. Generalno, sve osim krompira je dozvoljeno, Krompir  je pun   skroba (vrsta šećera), pa ga treba izbegavati. Mogu se praviti i prirodni sokovi od povrća, ali bez dodatka šećera. Avokado i masline su takođe poželjni u ovoj ishrani

Voće – 1-2 sveže voćke koje nisu mnogo slatke. Npr, kisela jabuka, pomorandža, limun. Jagode, maline, kupine i ribizle može u  minimalnim količinama

Riba – skoro sva riba može da se jede, škampi, kozice, jastog, školjke. Sardine i tunjevina u ulju takođe može.

Meso – (pileće, ćureće, svinjsko, teletina, junetina i meso divljači) poželjni su u ishrani, kao i jaja (najbolje kuvana).

Žitarice – sa celim zrnom  (ječam, smeđi pirinač, ovas, proso, heljda, raž), jer su dobar izvor lignina i drugih supstanci koje zaustavljaju rast gljivica, ali ih ne treba konzumirati u velikim količinama.

Mlečni proizvodi – prednost dajte probiotskom jogurtu sa malim udelom masnoće i kefiru umesto mleku i mladim sirevima.

Piće  – voda , blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina i limunada bez šećera.

Orašasti plodovi – semenke i jezgrasto voće (semenke suncokreta, lešnici, bademi, semenke bundeve, indijski, brazilskii običan orah), sirovi ili pečeni. Iako su ove namirnice bogate biljnim uljima, treba ih koristiti dozirano i umereno.

Ulja – hladno ceđeno maslinovo ulje   efikasno je u kontrolisanju razmnožavanja kandide zahvaljujući oleinskoj kiselini koju sadrži. Dnevno treba uzimati jednu supenu kašiku maslinovog ulja rastvorenog u vodi ili ga koristiti kao začin u salatama. Pored njega možete koristiti i laneno, suncokretovo i kokosovo ulje.

Začinske biljke – pre svega origano i cimet i kurkuma. Zatim beli luk, đumbir, karanfilić, peršun,  ruzmarin, bosiljak. Za zaslađivanje koristite steviju.

Šta nikako ne sme da se jede ?

Povrćekrompir, slatki krompir, grašak, boranija, pasulj. Kasnije  prvo njih uvodite u ishranu u malim količinama jednu po jednu.

Voćeveoma slatko voće (grožđe, lubenica, dinja i mango), sušeno i konzervirano voće.

Šećeri beli i smeđi šećer, med, fruktoza, melasa, manitol, sorbitol i svi eštački zaslađivači kao i hrana koja sadrži šećer (torte, kolači, slatkiši, bombone , sladoled itd).

Meso – svi proizvodi od svinjskog mesa, sušeno meso, mesne prerađevine.

Žitarice – sve od pšenice, žita. Beli hleb sa kvascem, pasta, kukuruz, beli pirinač, hrana sa glutenom (mnoge osobe koje pate od kandide osetljive si i na gluten).

Mlečni proizvodi – Sir, mleko, pavlaka, kajmak.

Pića – Kafa, crni čaj, gazirani sokovi, energetska pića, voćni sokovi, alkohol (vino, pivo, likeri, žestoka pića, jabukovača itd).

Orašasti plodovi – kikiriki , pistaći.

Aditivi i konzervansi – mogu da poremete zdrave bakterije i da pospeše kandidu.

Mahunarke – pasulj, leblebije, tofu, svi proizvodi od soje.

Pečurke – podeljena su mišljenja oko pečuraka (ja ih nisam jela jer nisam bila sigurna da li smem).

Dodaci – kečap , majonez, senf, turšija, ren, soja sos, sirće sve vrste osim jabukovog.

Masti i ulja – ulje od kikirikija, kukuruzno ulje, sojino i ulje od repice.

Kvasac – hrana koja sadrži gljivice kao što je pekarski kvasac i svi proizvodi sa kvascem.

Nigde nisam našla da li sme so da se koristi u ovoj ishrani. Pošto nigde niko nije pisao da baš ne sme  ja sam koristila himalajsku so.

Ovo su osnovne smernice a vi pazite pri izboru namirnica i budite kreativni u pripremi hrane.

U ovoj nedaći zvanoj kandida možete izvući i neke koristi za sebe (sreća u nesreći). Ja sam prilično smršala, holesterol mi se spustio od 6,8 na 3,5 što mi je bilo neverovatno, osećala sam se mnogo bolje i fizički i mentalno. Tako da gledajte na sve ovo sa pozitivne strane i budite uporni.

Pogledajte primere dnevnih jelovnika za 10 dana a uskoro i recepte za razne vrste hleba.

Srećno!

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.