štrudla-s-makom-1

Podelite sa prijateljima

Štrudla sa makom je ranije bila nezaobilazna na našim trpezama. Nije moglo da prođe neko slavlje bez nje. Mi je i danas rado jedemo. Svekrva me je naučila da je pravim i ovde ću podeliti njen recept.

Sastojci :

Testo:

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • pola kašičice so
  • 2 jaja
  • 150 ml ulja
  • 1 kg brašna

Fil :

  • 400 gr mlevenog maka
  • 10 kašika šećera
  • oko 250 ml mleka (može i voda)

Za premazivenje :

  • 1 žumanac
  • 1 kašika mleka
  • šećer u prahu za posipanje

Kako da napravite štrudlu sa makom ?

Prvo treba zamesiti testo. Pomešajte mleko, vodu (da bude mlako ne vruće) , kvasac , 3 kašike šećera i so. Mešajte dok se kvasac ne rastopi pa dodajte 5 – 6 kašika brašna. Ostavite da stoji 15 min dok kvasac ne počne da radi. Primetićete da je kvasac nabubrio.

Zatim dodajte ulje, jaja i brašno. Sve lepo izmešajte, testo streba da bude meko ali da se ne lepi.

Pokrijte testo krpom i ostavite da stoji 30 min da narste. Ova količina je dovoljna za dve štrudle. Ja ponekad pravim jednu sa orasima a jednu sa makom. U tom slučaju za fil koristim za jednu štrudlu 200 gr oraha, 5 kašika šećera i 125 ml mleka a za drugu 200 gr maka, 5 kašika šećera i 125 ml mleka odprilike. Fil ne treba da bude tečan jer onda nećete moći lepo da umotate štrudlu.

Kad testo nadođe, razmesite ga i podelite na dva dela ( za dve štrudle). Razvucite jednu polovinu testa oklagijom na debljinu od pola santimetra odprilike i premažite polovinu fila preko kore. Zatim srolajte s jedne strane i stavite u pleh da zauzme polovinu. Pleh prethodno premažite uljem a možete da koristite i papir za pečenje.

štrudla-s-makom-2
štrudla s makom 2

Isto uradite i sa drugom polovinom testa i fila. Pomešajte žumance sa kašikom mleka pa premažite štrudlu sa makom .

Pokrijte krpom i ostavite još 20 min da nadođu. Za to vreme zagrejte rernu i pecite oko 40 min na 180 stepeni.

Kad se štrudla sa makom ispeče, ostavite je malo da se ohladi. Zatim isecite na parčiće i posipajte šećerom u prahu.

Prijatno!

Pogledajte moje recepte i za crnu jeftinu baklavu i za sočni kolač sa limunom.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *