Torta za zaljubljene

Podelite sa prijateljima

Ova torta za zaljubljene je savršen poklon za Dan zaljubljenih tj. Dan Svetog Valentina. Ova baršunasta torta je vlažna, nežna i prelivena neverovatnim domaćim prelivom. Kolači i torte po ovom receptu omiljeni su u pekarama i restoranima širom sveta.

Puter joj daje posebnu vlažnost, a ukus kakaoa, cimeta i vanile je dekadentan i utešan. Medjutim, tajna dobrog ukusa torte za zaljubljene je u njenoj glazuri koja nije previše slatka tako da je ovaj kremasti preliv savršen da izbalansira slatkoću torte.

Torta za zaljubljene nije komplikovana da se napravi, pa mogu i muškarci da iznenade svoje lepše polovine i da im naprave ovu tortu.

Sastojci za tortu za zaljubljene:

Kora :

  • 360 gr mekog brašna tip 400
  • 340 gr šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 i 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 2 velika jaja
  • 340 ml biljnog ulja
  • 140 gr margarina ili putera
  • 225 ml mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2-3 kašike crvene jestive boje

Glazura :

  • 300 gr šećera
  • 65 gr mekog brašna tip 400
  • 1/5 kašičice soli
  • 340 ml mleka
  • 360 gr putera na sobnoj temperaturi
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • malo crvene jestive boje

Uputstvo za pripremu torte za zaljubljene :

U veću činiju sipajte zajedno brašno, šećer, kakao prah, cimet, sodu bikarbonu i so. To su svi suvi sastojci za tortu. Možete i da prosejete sve to zajedno da ne bi bilo grudvica.

U drugoj posudi umutite dva jaja, ulje, puter (koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi), mleko, boju za hranu i ekstrakt vanile.

Vlažne sastojke sipajte u suve i sve lepo izmešajte. Ova smesa je predviđena za dve kore za okrugli kalup prečnika 20 cm. Ako imate veći kalup proporcionalno povećajte sastojke.

Kora se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo. Ubodite čačkalicu u centar kore ako izađe čista tj. bez ulepljenog testa na njoj onda je kora gotova. Ostavite kore da se ohlade potpuno.

Kako napraviti glazuru za tortu za zaljubljene :

U šerpu srednje veličine sipajte zajedno šećer, brašno i so. Na ringli umerene toplote mešajte sve zajedno otprilike 2 min čim počnu grudvice da se stvaraju dodajte mleko i kuvajte sve dok se ne zgusne kao puding. Sve vreme mešajte da ne bi zagorelo ako počne da se lepi smanjite toplotu ringle.

Kad bude gotovo pokrijte plastičnom folijom da se ne bi uhvatila kora i ostavite da se potpuno ohladi, otprilike 2 sata. Kad se ohladi dodajte puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi i sve umutite mikserom, na kraju dodajte ekstrakt vanile i malo crvene jestive boje dok ne dobijete nijansu koja vam se sviđa.

Ukrašavanje torte :

Na tanjir ili postolje za tortu stavite prvu koru pa preko nje razmažite 1/3 glazure, zatim stavite drugu koru i preko nje ostatak glazure. Namažite tortu i sa strane i ne brinite ako nije savršeno ravno i ne mora da bude.

Torta za zaljubljene 2
Torta za zaljubljene 2

Tortu možete ukrasiti i mrvicama ili nekim ukrasima u obliku srca (tako sam ja ukrasila).

Torta može da stoji na sobnoj temperaturi do 4 dana. Ali ne verujem da će se zadržati toliko dugo a da se ne pojede.

Uživajte.

Pogledajte i moj recept za Sočni kolač od limuna.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.