tri-leće

Podelite sa prijateljima

Već neko vreme ljudi oko mene vode polemiku da li je bolji koh ili trileće. Moram da priznam da nekim čudom do sada nisam ni probala ni pravila ovaj kolač. Moja teta mi je još prošle godine pričala kako je trileće najbolji kolač koji ona pravi u zadnje vreme. Čak mi je slikala recept iz njene sveske i poslala mi viberom, a ja nikako da ga napravim.

Pa pošto svi pričaju o njemu red je da i ja to napravim.

Na internetu sam pročitala da naziv tri leće znači „ tri mleka“ u prevodu jer se ovaj kolač pravi od tri vrste mleka. Obično mleko, slatka pavlaka i kao treća vrstu koristi se kondenzovano mleko ili mleko u prahu. Pošto kondenzovanog  mleka ili mleka u prahu nema baš u svim radnjama a i dosta je skupo ja sam koristila dve vrste mleka i ispalo je odlično.

Sastojci :

Biskvit :

  • 8 jaja
  • 100 gr šećera (12 kašika)
  • 200 gr brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Preliv :

  • 500 ml slatke pavlake
  • 500 ml mleka
  • 500 ml kondenzovanog mleka
  • 100 gr šećera
  • umesto kondenzovanog mleka ja koristim obično mleko.

Karamel preliv :

  • 200 gr šećera
  • 200 ml slatke pavlake
  • 20 gr maslaca

Način pripreme :

Biskvit : Razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje. Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo i brašno  pa sve zajedno umutite.

Pleh obložite pek papirom i smesu izručite u njega. Pecite oko 25 – 30 min na 180 stepeni

Kada je gotovo, biskvit izručite na čistu suvu krpu , skinite pek papir, pa ga izbockajte  čačkalicom.

Preliv : U veliku šerpu sipajte 1 l mleka i njemu dodajte slatku pavlaku i šećer, pa sve dobro umitite.  Sipajte polovinu dobijene tečnosti u pleh u koji ste pekli kolač i pažljivo vratite biskvit preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda ostatak tečnosti prelijte preko kolača.

Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.

kora-za-tri-leće
kora za tri leće
kora-za-tri-leće
kora za tri leće

Karamel preliv : Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. Pazite da ne izgori. Kad dobije zlatnu boju sklonite šerpu sa vatre i ulijte slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa kad se prohladi prelijte preko kolača.

Preliv od karamele može se kupiti i u radnjama, pa ukoliko niste sigurni da ga možete uspešno napraviti, možete koristiti i kupovni.

A možete pogledati i neki video na Youtube evo npr. ovaj.

tri-leće
tri leće

Tri leće je najbolje  da ostavite na par sati u frižideru. Bolji je kad je hladan, naročito u letnjem periodu.

Isecite ga na velike kocke i uživajte.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.