pečeno_meso

Podelite sa prijateljima

Uskršnji ručak je prava svečanost. Pored Božića, Uskrs je najvažniji dan za vernike.  To je dan kada je Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih.

Običaji za Uskrs su brojni, ali svakako je veliko pitanje šta skuvati za dane Uskrsa. To su dani kada se porodica okuplja i sprema se nešto što svi vole, što se ne pravi običnim danima.

Naravno treba biti obazriv sa količinom hrane jer je to prvi dan posle najdužeg posta kada se jede masna hrana.

Uskršnji ručak – radost za celu porodicu

uskrsnja_jaja
uskrsnja jaja

Glavno mesto na trpezi zauzima korpa sa jajima. Izaberite manju korpicu da ne bi zauzimala previše mesta. Za Uskrs se obično koriste razne dekoracije, figurice pilića, čokoladne zeke i jaja, veštačka trava itd.

Naravno , prvo ide obračun tzv. tucanje jajima. To je sjajan način da započnete uskršnji ručak. Tu uvek bude smeha a deca hoće i da podmetnu drveno jaje kako bi pobedila.

Prvo treba poslužiti predjelo ili meze. To je veoma bitno u našoj tradiciji. Obično su tu razni suhomesnati proizvodi, pršuta, slanina, kulen uz beli sir i kačkavalj. Dodajte i jaja koja ste polomili. Deca naročito vole urolanu šunku sa krem sirom i krastavčićima.

Naravno bez ruske salate i pite sa sirom, gibanice u našoj porodici ne može da prođe Uskrs. Možete napraviti i mimozu salatu, urnebes, kuglice sa susamom i sirom itd.

ruska_salata
ruska salata

Takođe, tu su i sveže salate. Već se na pijaci mogu naći rotkvice, mladi luk, zelena salata, krastavac i paradajz, tako da je izbor veliki.

Uskršnji ručak

Što se tiče samog ručka ne odstupajte od standardnih tradicionalnih jela koje vaša porodica obožava ali uvek dodajte i nešto novo što do sada niste spremali.

Ručak započnite obavezno domaćom čorbicom, sve jedno je da li je pileća, teleća ili možda  jagnjeća. Zatim sarmice u vinovom listu uz dodatak kiselog mleka ili punjene suve paprike. Domaća pogača i pečena jagnjetina. To je prava stvar.

domaći_hleb
domaći hleb

Naravno može i pečena ćurka, pile, rolovano meso ili roštilj. Šta vaša porodica voli vi im to i spremite. Naravno uz meso može i pečeni krompir, mada nutricionisti ne odobravaju tu kombinaciju, nama se čini da je savršena jer su nam tako bake spremale.

I naravno uz meso najbolje ide kupus salata.

Takođe, vrlo je bitno na kraju poslužiti i neki slatkiš. Tu vam je nebo granica. Možete spremiti baš sve. Mi spremamo oblandu i baklavu jer to najviše volimo. A deca vole i cheesecake.

Možete spremiti sitne kolače, mafine, torte … Bilo bi lepo, ako imate vremena, da slatkiš ukrasite nekim uskršnjim motivom ili nekom posebnom dekoracijom.

U našoj tradiciji je bitno da se dobro i obilno jede  za praznike ali za Uskrs je ipak najbitnije da se provede u krugu porodice, u radosti i dobrom raspoloženju.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *