vitaminska-salata-sa-avokadom

Podelite sa prijateljima

Vitaminska salata sa avokadom je jedna od mojih omiljenih salata. U zimskom periodu kada su nam vitamini najpotrebniji ova slata je savršena. Evo šta sadrži od vitamina:

Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora. Takođe sadrži i vitamine B1, B2, B6, koji su neophodni za razmenu materija i funkcije nerava.

Sirov crveni luk je dobar izvor vlakana, vitamina C  koji je važan za imunitet i lepu kožu, vitamina B6 koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline koja je esencijalna za obnovu ćelija, kalijuma koji blagotvorno deluje na krvni pritisak i zdravlje srca, kao i mangana koji je važan za zdravlje tkiva i kostiju.

Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i nastojanju da izgubite kilograme.

Avokado je veoma hranljiv. Sadrži vitamin K, vitamin C, kalijum , vitamin B5, vitamin B6 i vitamin E, kao i male količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora, vitamina A, B1, B2 i B3. Uz to, sadrži i  zdrave masti, ne sadrži holesterol i natrijum, a ima i veoma mali procenat zasićenih masti.

Od vitamina, kukuruz šećerac sadrži vitamin B1, B3 i B9, kao i vitamin C. Minerali prisutni u šećercu su: magnezijum, gvožđe, kalijum. Međutim ovo se odnosi na prirodno uzgajanu biljku. Genetski modifikovani kukuruz sadrži mnogo manji procenat nutrijenata od prirodnog kukuruza.

Uz vitamin C, limun sadrži skromne količine vitamina B6, kalija i folata.

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline, lecitin, polifenole i vitamine A, D, E i K. Zovu ga i tečno zlato jer predstavlja eliksir zdravlja i dugovečnosti.

salata-sa-avokadom
salata sa avokadom

Sastojci :

  • glavica zelene salate
  • jedna glavica crvenog luka
  • jedna veza rotkvica
  • jedan avokado
  • kukuruz šećerac
  • sok od pola limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so

Način pripreme :

Svo povrće operite i iseckajte sitno po želji, kukuruz prethodno skuvajte , ocedite i ostavite da se ohladi. Sve izmešajte, posolite, dodajte sok od limuna i maslinovo ulje. Na kraju dodajte seckani avokado.

Podelite sa prijateljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.